Article 7
Att även komedier har sin givna plats i båtfilmsgenren är självklart för de flesta och det finns en hel del filmer som leker med såväl förvecklingar ombord som tekniska utmaningar när det gäller boatmanship i allmänhet och sjövett i synnerhet. Till sjöss kan man helt enkelt inte utesluta att stöta på inslag av det komiska elementet.
Filmen “Göta kanal eller Vem drog ur proppen?” är en svensk produktion som hade premiär den 18 december 1981. Med Kim Anderzon och Janne “Loffe” Carlsson i huvudrollerna blev den en stor biosuccé med över 1,5 miljoner biobesökare. Många andra stora namn inom den svenska filmvärlden finns också med i rollistan som exempelvis Yvonne Lombard, Stig Engström, Ulf Brunnberg, Magnus Härenstam, Per Oscarsson och Stig Ossian Ericson.
Hela filmen bygger på ett galet tävlingsmoment som utspelar sig på Göta kanal. Det internationella storföretaget Uniship och det lilla lokala Anderssons båtvarv blir konkurrenter om en stor tillverkningsorder. En förmögen arabisk prins vill beställa 1000 motorbåtar men dessvärre lider han av beslutsångest och kan inte bestämma sig för vilket av de två förtagen han vill nyttja. Lösningen blir helt enkelt en båttävling från Stockholm till Göteborg via Göta kanal. Den som vinner får ordern och äran att tillverka båtarna.
Resultatet blir en vansinnig tävling med höga hastigheter, fula knep, ett antal haverier och en hel del komik. Filmen har numera kultförklarats och blivit en del av den svenska filmhistorien. En hel del scener har dessutom blivit komiska publikfavoriter. Svante Grundberg spelar den otursförföljde kanotisten som gång på gång försöker ta sig ut med sin kanot men de tävlande motorbåtarna ställer hela tiden till det för honom. En annan uppskattad karaktär är kronofogden Peter Black som envist försöker få tag i den skuldsatte Andersson. Kronofogden spelas av den folkkäre Magnus Härenstam.
Höjdpunkterna i filmen är många och som tittare får man verkligen en inblick i båtlivet och de olika förvecklingar som tävlingen ställer till med. Vem som vinner i slutändan har ingen större betydelse utan det är resan dit och loppet som gör hela filmen. Naturligtvis känner de flesta till exakt hur den här rullen slutar eftersom en hel del har sett den otaliga gånger under årens lopp. Handlingen leker inte bara med komiska effekter och dråpligheter av olika slag utan ställer också två populära teman mot varandra där det självsäkra och rika storföretaget genast får ta emot publikens avsky medan den lilla fattiga firman väcker sympatier. Polariteten mellan det onda och det goda används flitigt i såväl filmens som böckernas värld.
Förutom fantastiska vyer av Göta kanal visar filmen upp en hel del schyssta motorbåtar. Det snälla lag Andersson åker runt i en båtmodell som kallas Orrskär 1000 som både i filmen och verkligheten heter Carina. Motståndarbåten var av typen Storebro Royal Cruiser 31.
Den som inte kan få nog av Göta kanal måste givetvis också se ”Göta kanal 2 – Kanalkampen” från 2006 och ”Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet” från 2009.