Jakten på Röd oktober

Home  /  Båtfilmer  /  Jakten på Röd oktober

On mars 27, 2017, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för Jakten på Röd oktober

Article 8

Vad vore båtfilmsgenren utan sina krigsfilmer? Att befinna sig till havs i en flytande farkost kan vara skrämmande nog men att dessutom lägga till variabeln krig i förutsättningarna för framgång eller fall bidrar med en riktigt kittlande ingrediens. Om man dessutom tar och stoppar båten ifråga under vattnet öppnas en helt ny dimension av ren och skär respekt för elementen. Att hålla sig undan fienden blir vitalt för överlevnaden då det finns mycket som verkligen kan ställa till det för en undervattensbåt.

“The Hunt for Red October” från 1990 är en amerikansk actionfilm som på svenska kallas “Jakten på Röd Oktober”. Filmen bygger på en bok av den bästsäljande författaren Tom Clancy. Handlingen har sin bakgrund i kalla kriget mellan USA och dåvarande Sovjetunionen.

Sean Connery spelar huvudrollen som Marko Ramius i den sovjetiska flottan och handlingen utspelar sig 1984. En tekniskt avancerad rysk atomubåt som kallas Röd Oktober har nyss sett dagens ljus och kommendör Ramius får befälet. Då han nyligen förlorat sin fru under en operation, som skulle ha varit ett rutinartat ingrepp, har han redan bestämt sig för att desertera och överlämna ubåten till fiendesidan. Ramius är helt enkelt trött på korruptionen inom regimen och då han i själva verket själv är av litauiskt påbrå har han inte längre några band till Sovjetunionen efter hustruns död.

Ramius tar saken i egna händer och med påhittade order om en rutt till Kuba kan han i lugn och ro i själva verket sätta kurs mot USA. Innan avresan postar han ett brev till flottans chef med detaljerad information om planen. Alla tillgängliga medel sätts nu in i jakten på atomubåten Röd Oktober. Denna intensiva aktivitet undgår dock inte amerikanska CIA och den nyanställde Jack Ryan sänds ut för att ta reda på vad det är som händer. Sovjetunionen påstår att Marius har blivit galen och att han är fast besluten om att starta ett nytt världskrig. Röd Oktober jagas nu även av USA. Karaktären Jack Ryan spelas av den karismatiske skådespelaren Alec Baldwin som slutligen blir övertygad om att Ramius i själva verket inte utgör något atomhot mot USA utan är på väg dit för att hoppa av.

Det finns fler exempel på bra ubåtsfilmer med det tyska krigsdramat, och “Das Boot” från 1981 har blivit en riktig klassiker. I svensk översättning kallades den kort och gott “Ubåten”. Filmen visar på ett väldigt realistiskt sätt spänningen, skräcken och klaustrofobin ombord på en tysk ubåt under andra världskriget där bland annat ubåtsjägare med sjunkbomber är det tydligaste hotet. I handlingens centrum står den tyska ubåten U96 och filmen skildrar ubåtens specifika uppdrag samtidigt som den uppenbarar de hårda villkoren som besättningen lever under.

incart-lite