Tjejen som föll överbord

Home  /  Båtfilmer  /  Tjejen som föll överbord

On augusti 15, 2018, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för Tjejen som föll överbord

Nyligen

föll en brittisk kvinna överbord

från ett kryssningsfartyg i Adriatiska havet utanför Kroatien. Som tur var klarade hon sig utan skador men händelsen får tankarna att vandra till en riktig feel good-film om båtar och båtliv från 1987, Tjejen som föll överbord. Originaltiteln var Overboard och regissör var Garry Marshall som under årens lopp har regisserat en mängd omtyckta romantiska komedier. Bland titlarna ses bland annat Pretty Woman, Runaway Bride, En prinsessas dagbok med flera.

I Tjejen som föll överbord är det Goldie Hawn som har huvudrollen och under 1970- och 1980-talen producerades det flera filmer med henne . Deras svenska titlar började med orden “Tjejen som”. Förutom Tjejen som föll överbord kunde Goldie Hawn bland annat ses under den tiden i Tjejen som visste för mycket från 1978 liksom i Tjejen som gjorde lumpen från 1980 .

Hawns motspelare i Tjejen som föll överbord var Kurt Russell, som för övrigt varit Goldie Hawns verkliga partner sedan 1983.

I Tjejen som föll överbord spelar Goldie Hawn en förmögen och arrogant kvinna vid namn Joanna Stayton. En kväll, medan hon letar efter ett smycke ombord på sin lyxyacht, råkar hon trilla i vattnet. Varken hennes man eller någon annan ombord på båten märker detta men hon hittas snart vid liv och blir upplockad. Väl på sjukhuset uppdagas det att hon har tappat minnet och trots att hennes man Grant Stayton III (spelad av Edward Herrmann) ser hennes historia på nyheterna så väljer han att lämna henne åt sitt öde.

En annan man, Dean Proffitt (spelad av Kurt Russell), ser även han nyheten. Han har tidigare haft möte med den arroganta Joanna då han anlitats att snickra en garderob på den lyxiga yachten. Han och hans vilda söner ser en chans att hämnas på den uppnäsade kvinnan och bestämmer sig för att låtsas att hon heter Joanna Proffitt. Hon får därmed veta att hon är gift med Dean Proffitt och mamma till fyra pojkar som ständigt är så pass uppskruvade att man skulle kunna tro att de installerats med dieseltrim, sådan fart är det nämligen på dem. Det är en bjärt kontrast mot det stillsamma liv som Joanna Stayton hittills levt, utan barn och med anställda som skött allt åt henne.

Joanna har svårt att anpassa sig till det vanliga liv som Dean Proffitt och hans pojkar lever, där hon förväntas ta hand om hem och barn. Livet är stökigt och bråkigt men samtidigt är det fullt av glädje och kärlek. Föga förvånande blommar en romans snart upp mellan Joanna och Dean men när Joannas riktiga man en dag dyker upp för att hämta hem henne vänds allting upp och ner. Sveket från båda männen är snart ett faktum. Hur ska det nu gå för Joanna? Vilken väg ska hon välja?

Det är som nämnt en romantisk komedi som ger en stor dos må-bra-känslor. Under 2018 kom en uppdaterad version av Overboard med Eugenio Derbez och Anna Faris i huvudrollerna. Den här gången är det dock han som är snobben och hon som har fötterna på jorden.

incart-lite