Göta Kanal

Home  /  Båtfilmer  /  Göta Kanal

On augusti 21, 2018, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för Göta Kanal

En svensk film som verkligen har blivit en kultfilm är “Göta Kanal eller Vem drog ur proppen?”. Filmen är en komedi och hade premiär till julen år 1981 och var verkligen stjärnspäckad. Många kända personer var med i denna klassiska film, med bland annat Kim Anderszon och Janne ”Loffe” Carlsson i huvudrollerna.

Filmens handling

Hela historien börjar på en båtutställning där Jannes rollfigur har ställt ut en båt som de har byggt på sitt varv, Anderssons Båtvarv. Dessutom finns också det stora multinationella båtföretaget Uniship där. Det dyker upp en mycket förmögen arab som vill lägga en beställning på 1 000 båtar, men lider av beslutsångest och kan inte bestämma sig för vilken av båtföretagen han ska välja.

 

Därför beslutas det att det ska ske en båttävling, då bägge företagens båtar ska tävla mot varandra i ett race och de ska då köra från Stockholm till Göteborg via Göta Kanal. De tävlande gör allt för att se till att vara den som leder och det sker krascher till höger och vänster, samt det körs i mycket höga hastigheter. Dessutom jagas Anderssons av kronofogden som vill lägga beslag på deras båt Carina. På den vägen är det och tävlingen är jämn under hela racet. Det en riktigt nagelbitande och spännande film för de som aldrig har sett den tidigare.

Uppföljare

Det har kommit två uppföljare till filmen Göta kanal som också var kändistäta filmer, men hade inte alls lika stor genomslagskraft. Filmerna är ”Göta kanal 2 – Kanalkampen” som hade biopremiär år 2006 och ”Göta Kanal – Kanalkungens hemlighet” som släpptes år 2009. Dessa två filmer har liknade handling och allt går ut på att bli bäst på det ena eller det andra sättet.

Upplev Göta kanal

Skulle man vilja uppleva en likadan resa (utan kraschar och så vidare) går det att beställa en resa med någon av de kanalbåtar som trafikerar mellan Stockholm och Göteborg. Man kan bo och äta på båtarna. Dessutom går det att kombinera båtresan med cykling och vandring också om man skulle vilja göra det. Det är nämligen väldigt flexibelt vart man kan stiga av eller på någon av kanalbåtarna längs vägen.

Det går att hitta biljetter via båtföretagen som arrangerar Göta kanal-resor, men det finns också de som säljer sina biljetter på exempelvis allaannonser eller liknande annonssidor, om man skulle vilja göra fyndresor på kanalen. Sedan är det bara till att hoppas det blir fint väder.

Oavsett vilket sätt man skaffar sin kanalresa på, kommer resan att bli en härlig båttur med mycket vacker natur, samtidigt som man får uppleva hur det är att åka genom alla slussarna som finns längs vägen i Göta Kanal. Det blir ett minne för livet och är ett mycket speciellt äventyr som få får chansen att vara med om.

incart-lite