Titanic och den sista resan

Home  /  Båtfilmer  /  Titanic och den sista resan

On januari 22, 2018, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för Titanic och den sista resan

Article 1

Katastroffilmer gör sig otroligt bra när det gäller just båtar och hav. Det allra bästa är naturligtvis om filmen också bygger på verkliga händelser. Då ökar både spänningen och inlevelsen som gör att man som människa kan förställa sig skräcken, rädslan och paniken när till exempel en båt förliser långt ute till havs utan vare sig land eller andra båtar i sikte.

Storfilmen Titanic kom 1997 med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio i huvudrollerna och kom att bli en storslagen kärleksfilm i det osänkbara Titanics kölvatten. De fiktiva karaktärerna Jack Dawson och Rose DeWitt Bukater blir förälskade i varandra ombord på fartyget och tittaren får följa deras kamp för att överleva när det enorma passagerarfartyget sjunker.

De allra flesta känner till historien om denna ödesdigra passagerarångare som sjönk på jungfruresan 1912. Skeppet kolliderade med ett isberg och detta var tidigare huvudorsak till att fartyget sprang läck och började ta in vatten. Numera hävdar dock forskare att Titanic sjönk efter en brand ombord och att denna ska ha brutit ut i ett kolförråd redan på skeppsvarvet där Titanic byggdes. Denna brand ska ha pyrt i veckor och tagit dagar att bekämpa. När elden väl slocknade ska skrovet ha varit glödhett och dessutom hade det slagit sig. Då man inte ville försena jungfruresan målade man bara över det försvagade skrovet och fortsatte som inget hänt.

Det var en dödlig kombination av otur och fusk med säkerheten som ledde Titanic ner i en förtidig grav natten den 14 april 1912. Vid kollisionen med isberget i Nordatlanten hade det svaga skrovet inte mycket att sätta emot vilket ledde till att hela fartygssidan slets upp som locket på en sardinburk. Detta förklarar också hur skeppet kunde sjunka så pass snabbt som det gjorde. Drygt 1500 människor miste sina liv den natten och för de 700 överlevarna väntade en livstid av saknad och lidande. Hade det dessutom funnits tillräckligt med livbåtar kunde långt fler ha räddats.

Det har naturligtvis gjorts tidigare filmer om Titanic och dess tragiska öde. 1958 kom den svartvita filmen “A night to remember” och 1979 släpptes “S.O.S Titanic” som var den första färgskildringen av förlisningen. 2010 kom “Titanic II” där en replika byggs av en miljardär exakt 100 år efter att Titanic gick under. På jungfrufärden följer den Titanics rutt i motsatt riktning. Den globala klimatuppvärmningen har fått en grönländsk glaciär att kollapsa och en tsunami kraschar in i Titanic II.

incart-lite