Ensamsegling i “All is lost”

Home  /  Båtfilmer  /  Ensamsegling i “All is lost”

On december 10, 2017, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för Ensamsegling i “All is lost”

Article 2

Filmen “All is lost” från 2013 handlar om en ensam seglares kamp mot elementen. Robert Redford spelar huvudrollen som den tystlåtne och väderbitne seglaren som vägrar att ge vika för vädrets makter. De flesta kan nog hålla med om att tanken på att befinna sig i en välutrustad segelbåt på ett blått och härligt hav kan tyckas underbart. Denna film ställer dock allt på sin spets när idyllen från en sekund till en annan vänds till ett mardrömsscenario och en desperat kamp mot de övermäktiga elementen tar sin början och bjuder på en rejäl kallsup.

Filmen saknar dialog och karaktären är fåordig men ytterst handlingskraftig. Redford vaknar en morgon av en stöt och upptäcker att hans lilla yacht Virginia Jean har kolliderat med en drivande container till havs. Han upptäcker ett hål precis i vattenhöjd och nu börjar utmaningarna hopa sig. Vattnet läcker in och radion är död. Kampen för överlevnad börjar som av en slump och seglaren befinner sig långt ut till havs utan vare sig land eller räddning i sikte.

Vem seglaren egentligen är förblir höljt i dunkel. Hans existens definieras istället enbart av den omgivande turbulensen han befinner sig i och de handlingar han tar sig för. Han befinner sig oupphörligen i nuet där situationen snabbt går från kris till katastrof och det finns inget hopp om räddning. En oväntad storm knäcker masten på Virginia Jean och hennes öde är beseglat.

Redford inser att yachten är förlorad och hans enda hopp är att märka ut en ny kurs i närheten av någon av lastfartygens rutter. Mitt i natten under en våldsam storm måste den ensamme seglaren blåsa upp sin livflotte, få med sig det han kan behöva. Blåslagen och trött betraktar han hur den sargade Virginia Jane sjunker till havets botten.

incart-lite