Båtar på film

Home  /  Båtfilmer  /  Båtar på film

On februari 2, 2018, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för Båtar på film

De allra flesta har antingen sett eller hört talas om filmer där båtar haft huvudrollen eller spelat en central roll för filmens handling. Faktum är att det nästan finns lika många båtfilmer som det finns regissörer helt enkelt på grund av den kittlande och samtidigt skrämmande känsla som havet ger. En liten utsatt båt på ett stort och stormigt hav är själva sinnebilden för människans litenhet i förhållande till elementen.

Havet är oerhört kraftfullt och på en del ställen runt om i världen fortfarande outforskat. Vad som döljer sig under ytan på ett mörkt och hotfullt hav är en mycket skrämmande tanke för vem som helst och speglar på ett träffande sätt människans utsatthet i förhållande till havets styrka och kraft. Att befinna sig på en båt på öppet hav kan kännas obehagligt även i lugna vatten. Det enda som skiljer människan från att behöva kämpa för livet i iskallt vatten är båtens skrov.

Båtar är väldigt tacksamma att använda sig av i både skräckfilmer och actionrullar eftersom igenkänningsfaktorn är stor. Alla vet att en ensam båt långt ute till havs är chanslös mot alla möjliga sorters hot och det spelar ingen roll om faran är fiktiv eller inte. Hela spektrat av möjliga katastrofer som skulle kunna skada båten och få den att sjunka gör den till en intressant skådeplats. I slutändan handlar allt om människan och hennes primitiva rädslor. Båten som rekvisita och filmkuliss är en uppskattad skådeplats och hoten mot människan på en isolerad båt är många. Vem vill vara ensam på en båt med en galning eller en mördare eller råka ut för pirater?

Man kan fråga sig vad det är som gör dessa skrämmande scenarion så populära att de kan fylla hela biosalonger. Varför är människor så fascinerade av rädsla och spänning? En del forskare menar att skräckfilm väcker dubbla känslor där skräck och njutning samsas om utrymmet. Människor återvänder till denna typ av upplevelser för att de får något i utbyte. Kanske är det så att skräckfilmsgenren helt enkelt avleder människor från det som verkligen skrämmer dem. Läskiga filmer erbjuder en lockande möjlighet att uppleva och samtidigt bearbeta olika känslor och scenarion från den trygga och säkra TV soffan.

Det har gjorts många filmer om och med båtar genom åren och alla handlar naturligtvis inte om skräck eller action. Då båten inom sig kan rymma en hel värld och alla dess känslor i mindre format finns det också utrymme för alla möjliga olika genrer. Äventyrsfilmer och båtar passar som hand i handske och många upptäcktsresande har tagit sig till nya destinationer ombord på någon imponerande skuta. Komedier i sin tur leker gärna med kontraster och överdrifter och ombord på en båt kan det bli hur roligt som helst.

Dokumentärgenren har också blivit mycket populär på senare år och det finns mycket som handlar om båtar och båtliv att hämta ur såväl gamla arkiv som nya produktioner. Det finns också en uppsjö av direktsända båttävlingar som lockar såväl besökare som TV tittare världen över.

incart-lite