Dokumentär med “Maidentrip”

Home  /  Båtfilmer  /  Dokumentär med “Maidentrip”

On april 28, 2018, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för Dokumentär med “Maidentrip”

Article 9

Filmen “Maidentrip” från 2013 är en dokumentärfilm som skildrar en 14 årig flickas modiga resa när hon på egen hand ger sig ut på ett drygt 2 år långt äventyr i jakten på att bli världens absolut yngsta världsomseglare. Det skulle dock visa sig bli svårare än någon tänkt sig för ett omyndigt barn att få tillstånd att ge sig ut på en ensamseglats av denna magnitud.

En nederländsk domstol lyckades sätta käppar i hjulet otaliga gånger men efter en årslång kamp för att få juridisk dispens att uppfylla sin dröm kunde Laura Dekker sätta segel och ge sig av. Dokumentärfilmen består bland annat av Lauras egna videoinspelningar och bjuder på fantastiska vyer av öppna hav och olika exotiska destinationer under resans gång.

Man kan lugnt konstatera att Dekker föddes med segling i blodet då hon kom till världen på Nya Zeeland under en av föräldrarnas fleråriga seglatser. De första fem åren spenderade Dekker till havs och hon fick en stark kärlek till hav och segling med modersmjölken.

Resan kunde slutligen gå av stapeln den 21 augusti 2010 och målet nåddes 518 dagar senare. Dekker var möjligen för ung att segla ensam med alla de faror såväl hav som andra människor kan utgöra för en vuxen. Hon var dock ingen novis utan hade varit med om otaliga seglatser och då en del av dem varit fleråriga var hon väl förtrogen med både båtliv och hur man navigerar. Hon hade också varit ute på en sex veckors soloseglats.

Vidare ska hon dessutom ha fått en hel del inspiration till sin våghalsiga resa från en bok hon fick i födelsedagspresent som åttaåring. Boken hette “Maiden Voyage” och beskrev en kvinnlig seglares världsomseglingsupplevelser.

Ett annat exempel på dokumentärfilm inom båtgenren är “Deep Water” från 2006. Filmen är en rekonstruktion av amatörseglaren Donald Crowhursts umbäranden och strapatser ensam i en yacht på öppet hav under en jordenrunttävling 1968. Filmen visar hur svår och farlig en resa av det här slaget kan vara och hur den både fysiskt och psykiskt kan påverka en människa. Ingen vet vad som faktiskt hände med Crowhurst då han var försvunnen när båten återfanns. Det finns dock viss bevisning som talar för antingen galenskap, självmord eller både och. Crowhurst ska ha deltagit i tävlingen i hopp om att vinna prispengar till sitt krisdrabbade företag.

incart-lite