SOS – en segelsällskapsresa

Home  /  Båtfilmer  /  SOS – en segelsällskapsresa

On maj 31, 2018, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för SOS – en segelsällskapsresa

Segelsällskapsresan är den tredje i raden av de klassiska Åberg-sällskapsresorna som blivit till odödliga filmer. Den mest kända är naturligtvis den första, som helt enkelt heter Sällskapsresan, men även de efterföljande Sällskapsresan II – Snowroller, SOS – en segelsällskapsresa, Den ofrivillige golfaren och Hälsoresan har fått en plats i många svenskars hjärtan.

I SOS – en segelsällskapsresa börjar handlingen med att Ole och Stig-Helmer ska på en maskerad. En rad olyckliga tillbud leder dock till att Stig-Helmer, iförd en rosa kanindräkt, ligger i vattnet ute i den svenska skärgården. Han och Ole (iförd Superman-dräkt) blir upplockade av en bekant till Ole, och får följa med till en överklassfest på en skärgårdsö. Därifrån dröjer det inte länge innan de blir inblandade i en komplicerad komplott som innefattar ett vad, planer på att exploatera en skärgårdsö och en segeltävling.

Som alltid i sällskapsresorna är humorn genomgående, och trots det allvarliga hotet om exploatering måste hela filmen sägas vara feelgood-material. Vid det här laget i filmserien känner tittarna Stig-Helmer och Ole väl, och precis som i tidigare filmer introduceras en rad nya karaktärer vars historia vävs samman eller sker parallellt med deras. Ett exempel på dessa ”parallella” karaktärer, som också tydligt visar filmens humor, är de som bara kallas ”mannen med aktersnurran” och ”frun med aktersnurran”. Under hela filmen visas återkommande klipp av en man som försöker dra igång en aktersnurra till sin båt, medan hans fru sitter på bryggan och tittar på, och en anka skrattar åt honom i bakgrunden. Mot slutet av filmen (då han fortfarande inte har lyckats) förs han bort av sjukvårdare, galet skrattande – en galenskap som många båtägare på 80-talet säkerligen kunde känna igen sig i.

Idag finns det, förutom filmens handling och komik, ytterligare en anledning att se SOS – en segelsällskapsresa: nostalgin. Filmen är full av saker som påminner tittarna om det svunna 80-talet, från tekniken (som mobiltelefonerna) till kläderna. Om du skulle vilja se hur trendigt sportmode ser ut idag för att kunna jämföra, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där finns bland annat ett brett utbud av kläder från Peak Performance och andra kvalitetsmärken. Sannolikt kommer vi om trettio år till att se tillbaka på dessa kläder med nostalgi.

incart-lite