En världsomsegling under havet

Home  /  Båtfilmer  /  En världsomsegling under havet

On juni 26, 2018, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för En världsomsegling under havet

Article 10

När Jules Verne skrev klassikern “En världsomsegling under havet” 1870 hade han ingen aning om att han på ett mycket träffande sätt förutspådde vad som skulle ske med ubåtens historia i framtiden. Han visste inte heller att hans science fiction äventyr skulle komma att filmatiseras. 1954 kom nämligen Walt Disneys långfilm “20.000 Leagues Under the Sea”.

I detta spännande äventyr styr den berömde kapten Nemo ubåten Nautilus, som “var en farkost med otroliga egenskaper i havens outforskade djup.

Själva handlingen utspelar sig år 1868 och det stora fartyget Abraham Lincoln, med bland annat Kirk Douglas ombord i rollen som Ned Land, har skickats ut för att undersöka ett misstänkt monster som härjar strax utanför den amerikanska kusten. Odjuret anfaller fartyget som sjunker och tre skeppsbrutna män befinner sig i nödläge. Detta mystiska monster visar sig i själva verket vara ubåten Nautilus. Kapten Nemo räddar männen och tar dem tillfånga på sin ubåt för att ta med dem på ett storslaget och fantastiskt äventyr under havet. Nemo spelas av James Mason och karaktären är en godmodig blandning av galen vetenskapsman och geni.

Det har också gjorts andra tolkningar och filmatiseringar inspirerade av Jules Vernes bok. 1969 kom bland annat filmen “Captain Nemo and the Underwater City” där Nemo räddar passagerare på ett sjunkande skepp och tar med dem till den självförsörjande undervattensstaden Templemer.

Filmen “30.000 Leagues Under the Sea” från 2007 är en moderniserad version av handlingen i boken som utspelar sig i modern tid med bland annat Lorenzo Lamas och Sean Lawlor i huvudrollerna.

Det finns gott om filmer om kapten Nemo och ubåten Nautilus. Som båtfilm är denna science fiktion historia både underhållande och spännande. Föga visste man vad som dolde sig i havsdjupen på 1800-talet och frågan är om man egentligen har blivit klokare idag?

incart-lite