Poseidon-filmerna

Home  /  Båtfilmer  /  Poseidon-filmerna

On juli 14, 2018, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för Poseidon-filmerna

Filmen från 1972

SOS Poseidon eller The Poseidon Adventure i original är en katastroffilm från USA och den hade premiär den 13 december år 1972. Denna film är baserad på en roman skriven av Paul Gallico om Poseidonkatastrofen. Filmen fick en uppföljare i Poseidons hemlighet (Beyond the Poseidon Adventure) 1979, och senare gjordes en nyinspelning av originalet år 2006 som fick namnet Poseidon kort och gott.

Handlingen

Fartyget SS Poseidon åker på en lyxkryssning från New York till Grekland och Aten. Denna kryssning var så lyxig att man kan ha behövt att låna pengar för att åka. På nyårsdagen så sker en undervattensjordbävning vilket gör att fartyget kapsejsar. När väl fartyget slagit över så sker en rad olika explosioner runt om i skeppet och vatten börjar forsa in. En predikant i första filmen spelad av Gene Hackman leder en liten grupp med personer genom en lång kamp för att överleva och för att hitta en väg ut, detta är inte det lättaste då fartyget ligger upp och ner. Förutom Gene Hackman i huvudrollen så finner vi även Ernest Borgnine och Leslie Nielsen i rollerna.

Filmen tog hem en Oscar i kategorin bästa sång. Maureen McGovern sjunger titelmelodin The morning after. Filmen vann också ett pris för specialeffekterna. Det finns även prylar och planscher med båten som avtryck, så populär var filmen.

Remake

Den 12 maj år 2006 så släpptes filmen Poseidon. Detta var en remake av den gamla filmen från 1982 och Wolgang Petersen regisserade denna. Han ligger bakom succéer som Das Boot.

Även denna film fick mycket goda recensioner om sina specialeffekter och i rollerna ser vi bland annat Kurt Russell, Richard Dreyfuss och Mike Vogel.

Lite kuriosa om filmerna är att den första filmen från 1972 kostade ungefär 5 miljoner dollar att spela in, vilket var rätt mycket pengar på den tiden. Filmen som gjordes 2006 kostade hela 145 miljoner dollar. Det är helt otroligt vilka summor det handlar om.

Sveriges Poseidon

Det finns faktiskt en svensk båt som heter M/S Poseidon som arrangerar bland annat skaldjurskryssningar i Göteborg och dess skärgård. Båten var faktisk med i en stor räddningsinsats i Palermo, Italien, då en träbåt med 572 passagerare sjönk. Poseidon var med och fraktade döda från båten i sitt kylrum. Totalt var det 52 stycken döda och alla hade funnits i skeppets maskinrum när den förliste. De som överlevde fördes i land på Sicilien. Skeppet som drabbades och förliste misstänktes för människosmuggling. Detta skedde i augusti månad 2015 och vi vet att det är många sedan dess som försökt smuggla personer över Medelhavet och många har misslyckats. Poseidon var ett av många andra skepp som besökt Medelhavet och gett assistans till människor under flykten över havet.

incart-lite