Motorbåt eller segelbåt – vad passar för dig?

Home  /  Båtfilmer  /  Motorbåt eller segelbåt – vad passar för dig?

On januari 27, 2020, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för Motorbåt eller segelbåt – vad passar för dig?

Har du funderat på om det är dags att köpa båt, men känner att du är alldeles för novis för att veta hur du ska gå tillväga? Att köpa båt är ett stort inköp för många och det är viktigt att det blir rätt. Något som många potentiella båtägare kan fundera över är om det är bäst att skaffa sig en motorbåt eller en segelbåt. De olika typerna av båtar kommer med olika egenskaper. Hur du vill använda din båt och till vad är alltså avgörande för vad du ska välja.

Låter det krångligt? Ingen fara! Precis som att https://www.nabo.se/ har lösningar på alla bostadsrättsföreningars utmaningar så har vi lösningarna på hur du hittar den perfekta båten för dig!

Tre viktiga punkter

Det finns tre saker som du först behöver tänka på innan du åker iväg och tittar på båtannonser eller båtar hos en båthandlare. Först och främst måste du se till att du har en budget. I budgeten ska du räkna med alla kostnader som du kan komma på, t.ex. bränsle, trailer, båtplats, underhåll och naturligtvis även inköpspriset.

Punkt nummer två är att se till att välja en båt som är CE-märkt. Detta är ett krav om du vill köpa båt i Sverige. Sist, men inte minst, behöver du fundera på hur du ska göra med båtplats. Vill du hyra en båtplats nära dig eller vill du kanske ha båten på en trailer och sedan sjösätta den när det är dags att ge sig ut på vattnet?

  • Budget
  • CE-märkt
  • Båtplats

Så väljer du rätt

Nu ska vi dock inte snöa in oss för mycket på det här med båtplats, budget och olika märkningar. Fokus ska ligga på hur du kan göra ett mer lyckat båtköp som du kommer vara nöjd med länge. Börja med att ställa dig själv några frågor.

  • Ska det finnas möjlighet att övernatta på båten?
  • Ska båten användas till vattensporter som t.ex. vattenskidor eller så kallade wakeboards?
  • Hur många är det som ska kunna använda båten samtidigt?
  • En större båt betyder också mer underhåll. Fundera på hur mycket tid du vill lägga på att ta hand om din båt.

När du har besvarat ovanstående frågor så har du säkerligen redan en bättre koll på vilken typ av båt som lämpar sig bäst för dig. Många nybörjare inom båtvärlden satsar på att köpa en motorbåt som första båt. Den typen av båtar är mycket enklare att styra och hantera än vad t.ex. segelbåten är. Att segla är dock något som inger en fantastisk känsla i hela kroppen, men visst ska vi inte sticka under stol med att du också måste vara betydligt mer aktiv under hela segelturen. För den som är intresserad finns det seglingskurser att ansöka till.

incart-lite