HH-leden och begreppet “tura”

Home  /  Båtfilmer  /  HH-leden och begreppet “tura”

On oktober 1, 2019, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för HH-leden och begreppet “tura”

Att resa med båt är ett av de äldsta transportsätten för människan. I skolan lärde man sig tidigt att folket redan på vikingatiden reste med båt för att köpslå, plundra och handla med varor. Båtarna som användes på den tiden skiljer sig en hel del från de båtar som trafikerar olika farleder idag.

Idag är det ofta motordrivna båtar som gäller även om fler och fler båtar, om möjligt, försöker övergå till mer miljövänliga alternativ.

Helsingborg-Helsingör

En känd färjesträcka är den sträcka som går från Helsingborg till Helsingör i Danmark. Sträckan kallas även HH-leden och för närvarande finns det två rederier som trafikerar den sträcken, nämligen Forsea (tidigare Scandlines) och Sundsbussarna. Forsea kan transportera bilar, bussar och gående passagerare på sina fartyg Tycho Brahe, Aurora, Hamlet, Mercandia IV och Mercandia VIII.

Samtliga fem är stora fartyg men de tre förstnämnda är aningen mer moderna och man kan tydligt se att just de färjorna är mer avsedda för passagerartrafik. Mercandia IV och Mercandia VIII var tidigare ägda av HH-ferries, som mestadels drev trafik på HH-leden för lastbilar och andra arbetsfordon. Därför har det inte lagts samma investeringar för vanliga passagerare på dessa båtar. Här finns det en del att göra för att förbättra upplevelsen. Vi vet alla hur viktig inredningen och ljuset är för att skapa en trivsam miljö. Det här gäller inte bara båtar, utan framför allt våra hem. Därför kan ett par snygga badrumslampor, och här har bland annat Malmbergs och Krebs flera olika modeller att välja mellan.

Sundsbussarna trafikerar endast HH-leden med två mindre färjor, Pernilla och Jeppe. Jeppe går dock endast under sommarhalvåret. Sundsbussarna tar endast gående passagerare och ger en härlig småbåtsupplevelse.

Oavsett rederi så tar överfarten till Helsingör cirka 20 minuter.

Tura

Att tura är ett begrepp som endast ett fåtal bortom Helsingborgs omgivningar känner till. Att tura innebär att man helt enkelt går ombord på färjan och reser fram och tillbaka ett par gånger i goda vänners lag. Man går alltså inte av och på färjan, utan sitter kvar på båten under tiden det lastas av och på passagerare och bilar. Man kan tura i restaurangen och äta en god måltid eller sitta i en bar och njuta av något gott att dricka. På sommaren går det även utmärkt att sitta uppe på däck och njuta av solen och den fina utsikten över både Sverige och Danmark. Bor du i Helsingborg men ännu inte har provat på att tura, så måste du göra slag i sak. Man kvalificeras inte som en äkta helsingborgare om man inte provat på det.

Nu har du fått lite mer information om HH-leden och vad det innebär att tura. Förhoppningsvis kanske det gör att du väljer båten nästa gång du ska till Danmark.

incart-lite