Friheten med att äga båt

Home  /  Båtfilmer  /  Friheten med att äga båt

On februari 28, 2019, Posted by , In Båtfilmer, With Kommentarer inaktiverade för Friheten med att äga båt

Att bege sig ut på ett böljande hav kan vara både utmanande och fridfullt. Oavsett om du ska ut och segla i hård vind eller bara vill ut och guppa på vågorna, så är det en fantastiskt härlig frihetskänsla att befinna sig på en båt. Just friheten man har med båt är oslagbar. Att bara släppa vardagen för en stund, ta sig ner till sin båt, lätta ankar och bege sig ut på det stora havet som aldrig tar slut i horisonten.

 

I vattnet runt Sverige kan vinden leda till både höga vågor och kyla. Därför gäller det att klä sig rätt när man är ute med sin båt. För att undvika förkylning kan det vara bra med en jacka och att ha på sig en mössa med tryck. Ett annat måste, när man är ute på havet, är att bära flytväst då det kan vara en billig livförsäkring.

Vilka friheter finns med att äga båt? Först och främst är det du själv som styr, vilket innebär att du kan styra skutan precis i den riktning du önskar för stunden. Nedan tänkte jag dela med mig av ett par tips på saker man kan göra när man har tillgång till båt:

  • Fiska. Självklart kan man fiska även från land, men det slår inte känslan av att göra det ute till havs. Att guppa upp och ner på vågorna är otroligt avslappnande för sinnet. Därutöver kan man ofta använda andra typer av fiskedrag som gör att man kan fånga flera fiskar åt gången.
  • Bada. Även det kan man givetvis göra intill strandkanten. Det kan till och med vara så att det är lite läskigt och skrämmande att bada ute till havs, då man inte kan se så djupt ner i vattnet och därför inte har någon aning om vad som finns under ytan. Det kan dessutom vara 10, 30 eller till och med 50 meter djupt, så att bada ute till havs kanske är mer för den äventyrslystna typen.
  • Besök en öde ö. Du kan ta med dig några vänner och utforska en öde ö. Man kan då även stanna över natten, antingen genom att sova i båten eller tälta på plats. Låter det inte härligt att spendera en sommarkväll ute på vattnet för att sedan lägga till vid en ö, äta och dricka gott och sedan lägga sig utmattad i ett tält och sova. En viktig sak att tänka på om du funderar på att göra detta, är att kontrollera vilka regler som gäller för att tälta och grilla på den aktuella ön. Man måste exempelvis ha allemansrätten i åtanke.

Så om du går i tankarna på att köpa båt, är det en investering du säkerligen kommer att ha mycket glädje av. Se som sagt bara till att använda flytväst och sunt förnuft.

incart-lite