Om Tall Ships Regatta


Tall Ships Race hölls för första gången1956 mellan Torquay och Lissabon som ett farväl till en tid präglad av de stora segelfartygen. Intresset bland besökarna visade sig vara enormt och evenemanget blev därför en återkommande händelse.

 

Bakom Tall Ships Race och Tall Ships Regatta står välgörenhetsorganisationen Sail Training International (STI) som är den enda internationella organisationen i världen som arrangerar tävlingar för segelfartyg med trainees ombord – en slags kombination av tävling och ungdomssatsning. En majoritet av besättningsmännen är nämligen unga trainees och syftet är att genom seglingsutbildning utveckla individen och främja kontakterna mellan unga människor, oberoende av nationalitet, kultur, kön eller social bakgrund.

 

De flesta tävlingarna, såväl Race som Regattor, hålls i Europa, men också på andra håll i världen. Evenemangen är alltid  välbesökta. Ett race har i regel 80-100 medverkande segelfartyg från cirka 30 länder, 6 – 8000 trainees från cirka 50 länder, flera hamnstopp, 3 – 4 miljoner besökare och 300-400 journalister i värdhamnarna.

En regatta är en mindre flotta av segelfartyg men ändå en spektakulär samling av fartyg i alla klasser som lockar hundratusentals besökare. Regattorna seglas mellan två hamnar och möjliggör att även städer som inte kan ta emot de allra största fartygen kan vara värdhamn.

I september blir det femte gången som Göteborg står värd för ett Tall Ships-evenemang. Staden var också värd för The Tall Ships Races 1968, 1978, 1986 och senast 1997 då det hölls på Eriksberg under namnet Cutty Sark Tall Ships Race.