Nyheter


Publiksuccé i Frihamnen

5 september, 2016

Copyright Frida Winter© Gšteborg & Co NORTH SEA TALL SHIPS REGATTA GOTHENBURG Saturday 3rd Sept 2016
Copyright Frida Winter© Gšteborg & Co
NORTH SEA TALL SHIPS REGATTA GOTHENBURG Saturday 3rd Sept 2016

Frihamnen har varit full av besökare i helgen under North Sea Tall Ships Regatta. Folkfesten avslutas på tisdag med en storslagen parad där alla skepp visar upp sig på Göta Älv.

Frihamnen i Göteborg har i helgen intagits av North Sea Tall Ships Regatta. Publiken strömmade in när portarna slogs upp och under lördag och söndag har evenemangsområdet haft sammanlagt 80 000 besökare.
– Vi är överväldigade, det var fantastiskt att se så mycket människor här i helgen. Det är kul att göteborgare är så intresserade och delaktiga i den här typen av evenemang, säger Anki Sande, chef för evenemangsproduktion på Göteborg & Co som står bakom arrangemanget.

North Sea Tall Ships Regatta fortsätter fram till tisdag kväll. I Frihamnen kan besökare kliva ombord på de stora skeppen samt ta del av musikunderhållning, delta i publikaktiviteter och njuta av evenemangsområdets många serveringar. Måndag klockan 21.30 arrangeras ett stort fyrverkeri i området.

Evenemanget avslutas med ”Parade of Sails” där alla de deltagande fartygen visar upp sig på Göta Älv innan de lämnar Göteborg. Paraden äger rum imorgon tisdag med start klockan 15.30.

Sammanlagt deltar över 800 personer i tävlingen och utav dem är drygt hälften trainees mellan 15-25 år från totalt 26 olika länder. Seglatsen från Blyth, Storbritannien gick fort med fördelaktiga vindar hela vägen till mållinjen utanför Skagen. Vega Gamleby, det enda svenska skeppet som deltar, vann inte bara sin klass. Under söndagens prisutdelning tog hennes besättning också emot pris som regattans totalvinnare där man räknar in fartygens olikheter i storlek och typ.

Bakom Tall Ships Regatta står välgörenhetsorganisationen Sail Training International som genom seglingsutbildning vill skapa kontakter mellan unga människor, oberoende av nationalitet, kultur, kön eller social bakgrund. En majoritet av deltagarna är unga trainees, med eller utan tidigare seglingserfarenhet. Över 60 trainees i åldrarna 15-25 från runt om i Sverige har valts ut för att delta i regattan och bland de rekryterade ungdomarna finns representanter från alla Göteborgs stadsdelar.

Fullständiga resultat i regattan hittar ni här!  

En fullständig lista över priser som delades ut hittar ni här!

Copyright Frida Winter© Gšteborg & Co NORTH SEA TALL SHIPS REGATTA GOTHENBURG Saturday 3rd Sept 2016
Copyright Frida Winter© Gšteborg & Co
NORTH SEA TALL SHIPS REGATTA GOTHENBURG Saturday 3rd Sept 2016

Svensk seger i North Sea Tall Ships Regatta

4 september, 2016

North Sea Tall Ships Regatta Gothenburg 2016
North Sea Tall Ships Regatta Gothenburg 2016. Foto: Christina Kronér

Frihamnen fylldes av besökare igår under öppningsdagen av North Sea Tall Ships Regatta. Bäst av de 19 skeppen i kappseglingen till Göteborg var svenska Vega Gamleby.

Sammanlagt deltar 800 personer i kappseglingen som startade i måndags i engelska Blyth. Utav dem är över hälften trainees mellan 15-25 år och många av dem gjorde sin allra första seglats. Men resan från Storbritannien blev ganska behaglig för flottan som fick bra fart med fördelaktiga vindar hela vägen till mållinjen utanför Skagen.

Vega Gamleby, det enda svenska skeppet som deltar, vann inte bara sin klass. Hon toppar också den totala resultattavlan där man tar hänsyn till fartygens storlek och typ.

Klockan 17.00 idag kommer alla besättningar tåga från Bältespännarparken till scenen i Frihamnen. 18.00 inleds den stora prisutdelningen där Vega Gamlebys besättning får ta emot sitt pris som totalsegrare.

Läs det fullständiga resultatet i tävlingen här!

North Sea Tall Ships Regatta fortsätter fram till tisdag eftermiddag. I Frihamnen får besökare chansen att kliva ombord på de stora fartygen samt ta del av musikunderhållning, delta i publikaktiviteter och njuta av evenemangsområdets många serveringar.

Copyright Frida Winter© Gšteborg & Co NORTH SEA TALL SHIPS REGATTA GOTHENBURG Saturday 3rd Sept 2016
Copyright Frida Winter© Gšteborg & Co
NORTH SEA TALL SHIPS REGATTA GOTHENBURG Saturday 3rd Sept 2016

Ankomster till Göteborg

1 september, 2016

North Sea Tall Ships Regatta Gothenburg 2016. Foto: Christina Kronér
North Sea Tall Ships Regatta Gothenburg 2016. Foto: Christina Kronér

Det har gått fort för flottan i North Sea Tall Ships Regatta 2016 med fina seglingsförhållanden och bra vind. Nästan alla skepp har passerat mållinjen utanför Skagen och anländer till Frihamnen Göteborg vid olika tider från idag och fram till lördag morgon.

Det är dock för tidigt att bekräfta vinnarbåtar i de olika klasserna. Eftersom de är av olika storlek tar man hänsyn till deras respektive handikapp för att avgöra vem som vinner.

Först över mållinjen var Dar Mlodziezy från Polen tätt följt av norska Christian Radich (Norway) och Urania från Nederländerna.

Brittiska Challenger 3 och , Brabander från Litauen har redan lagt till i Frihamnen. På grund av den tidiga ankomsten kommer ett par andra fartyg lägga ankar utanför Göteborg och ta sig in till Frihamnen imorgon fredag eller på lördag. Andra har tillfälligt lagt till på Öckerö, Marstrand och i Skagen innan de tar sig den sista biten till folkfesten i Göteborg. Ni kan följa båtarna här!

Alla båtar kommer att vara på plats när evenemangsområdet öppnar på lördag klockan 10,00.

Vega Gamleby, den enda svenska båten i tävlingen, ser ut att få mycket bra resultat både i sin klass och i den totala resultattavlan där deras tävlingstid korrigeras utefter fartygens handikapp. Ryska Shtandart och Vega Gamleby har slagits om totalledningen. De slutgiltiga resultaten kommer inte att bekräftas förrän besättningarna lämnat in tävlingsrapporter som ska inspekteras av tävlingsledningen. Prisutdelning sker på söndag klockan 18.00 på scenen i Frihamnen.

– Fartygen har rapporterat fördelaktiga och stadiga vindar från sydväst på upp till 12 sekundmeter under hela racet, säger tävlingsledaren Mark Bowles. Eftersom vindriktningen inte skiftade så mycket behövdes inte många manövrar och alla trainees ombord har därför haft den kluriga uppgiften att hela tiden koncentrera sig på att maximera farten på båtarna.

Nedan ser ni en preliminär resultatlista (från torsdag klockan 07.00 lokal tid) med topp-tre i varje klass. Den kan korrigeras efter att tävlingsledningen undersökt och godkänt alla tävlingsrapporter från fartygen i Göteborg.

Klass A

  1. Shtandart (Ryssland)
  2. Christian Radich (Norge)
  3. Oosterschelde (Nederländerna)

KLASS B

  1. Vega Gamleby (Sverige)
  2. Maybe (Storbritannien)
  3. Brabander (Litauen)

KLASS C AND D

  1. Black Diamond of Durham (Storbritannien)
  2. Urania (Nederländerna)
  3. Challenger 3 (Storbritannien)

Idag startar North Sea Tall Ships Regatta!

29 augusti, 2016

North Sea Tall Ships Regatta Gothenburg 2016
Foto: Christina Kronér 

Idag går startskottet för North Sea Tall Ships Regatta i Blyth, Storbritannien. 19 skutor kommer att korsa Nordsjön och Kattegatt på vägen till mållinjen och folkfesten i Frihamnen 3-6 september. 

Deltagarna i North Sea Tall Ships Regatta lämnar i eftermiddag Blyth för att kappsegla 500 sjömil (926 km) till Göteborg. I startfältet finns 19 skutor som tävlar mot varandra i fyra storleksklasser. Det äldsta är 116 år gammalt och det längsta är 109 meter långt.
Läs mer om fartygen i tävlingen här!

Med ombord på fartygen finns totalt 800 deltagare och regattan är en kombination av tävling och ungdomssatsning. En majoritet av besättningsmännen är unga trainees och syftet är att genom seglingsutbildning utveckla individen och främja kontakterna mellan unga människor, oberoende av nationalitet, kultur, kön eller social bakgrund.
Läs mer om våra trainees här!

Båtarna kommer att anlända till Göteborg vid olika tider men samtliga i fältet väntas nå Göteborg senast på lördagen den 3 september.

Fartygen kommer att ligga förtöjda i Frihamnen och där är alla välkomna att kliva ombord för att få en smak av livet till havs. Det är fri entré till evenemangsområdet i Frihamnen där besökare är inbjudna till en fyra dagar lång folkfest med ett härligt scenprogram, en rad publikaktiviteter och ett stort urval av mat och dryck.
Läs mer om programmet här! 

Följ äventyret på väg till Göteborg: .

  • Du kan följa båtarnas väg till Göteborg med hjälp av grafik på en karta med tävlingens officiella app. Du kan ladda ner appen här:

iPhone: https://itunes.apple.com/gb/app/yellowbrick/id452193682?mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yellowbrick.raceviewer&hl=en

North Sea Tall Ships Regatta Gothenburg 2016 projektleds av Göteborg & Co, som är en del av Göteborgs Stad. En rad företag i göteborgsområdet stöttar North Sea Tall Ships Regatta. Läs mer om våra partners och leverantörer här: http://tallshipsgothenburg2016.com/partners/


Läs programmet för North Sea Tall Ships Regatta

19 augusti, 2016

IMG_8946

Det blir en fyra dagar lång folkfest med fri entré i Frihamnen när North Sea Tall Ships Regatta kommer till Göteborg. 

Regattan med klassiska segelfartyg startar i Blyth, Storbritannien den 29 augusti och avslutas i Göteborg den 3 september. De deltagande skutorna ligger sedan förtöjda i Frihamnen där allmänheten kan kliva ombord. Det är gratis inträde till evenemangsområdet som också erbjuder en rad publikaktiviteter och scenframträdanden.
– Vi är stolta över att Göteborg tar emot ytterligare ett stort internationellt seglingsevenemang. Det kommer att firas med en härlig folkfest i Frihamnen med vackra fartyg som inte bara lockar de som är seglingsintresserade sedan tidigare. Programmet erbjuder något för alla besökare, säger Anki Sande, Chef för Evenemangsproduktion på Göteborg & Co som arrangerar North Sea Tall Ships Regatta Göteborg.

I programmet ingår bland mycket annat barnteater med Alfons Åbergs Kulturhus, Allsång med Harald Treutiger, sjömanssånger med Kraken Shanty Band, aktiviteter med Försvarsmakten, drakflygning, en tävling i scenframträdanden mellan besättningarna, musikunderhållning, salsafest, fyrverkerier, besättningsparad i centrum och en stor avslutning med fartygsparaden Parade of Sail.

Läs programmet här: www.tallshipsgothenburg2016.com/program/

Bakom Tall Ships Regatta står välgörenhetsorganisationen Sail Training International som genom seglingsutbildning vill skapa kontakter mellan unga människor, oberoende av nationalitet, kultur, kön eller social bakgrund. En majoritet av deltagarna är unga trainees, med eller utan tidigare seglingserfarenhet.
Över 60 trainees i åldrarna 15-25 från runt om i Sverige har valts ut för att delta i regattan och bland de rekryterade ungdomarna finns representanter från alla Göteborgs stadsdelar.

Fakta om evenemanget:
– Göteborg har varit värd för Tall Ships-evenemang 1968, 1978, 1986 och 1997.
– 800 besättningsmedlemmar deltar i tävlingen varav ca 400 är trainees.
– 19 fartyg deltar (det äldsta är byggt år 1900 och det längsta är 109 meter långt).
– Genom appen Yellow Brick kan man följa båtarnas väg till Göteborg:
https://itunes.apple.com/gb/app/yb-races/id452193682?mt=8

North Sea Tall Ships Regatta Gothenburg 2016 projektleds av Göteborg & Co, som är en del av Göteborgs Stad.  En rad företag i göteborgsområdet stöttar North Sea Tall Ships Regatta. Läs mer om våra partners och leverantörer här: http://tallshipsgothenburg2016.com/partners/


Företag i Göteborg stöttar målgången av North Sea Tall Ships Regatta

17 augusti, 2016

7T5A9111

Målgången av North Sea Tall Ships Regatta är det senaste i en lång rad stora internationella seglingsevenemang som gästar Göteborg. Våra partners är en förutsättning för att arrangemanget på Frihamnen ska kunna bli en folkfest för deltagare och besökare.

Flera företag i Göteborgsområdet har engagerat sig i North Sea Tall Ships Regatta Göteborg. Som partners bidrar de inte bara med resurser som gör det möjligt att genomföra evenemanget, de är också en del av aktiveringen på Frihamnen.

Läs mer ”Företag i Göteborg stöttar målgången av North Sea Tall Ships Regatta”


76 unga trainees klara för höstens regatta

31 maj, 2016

North Sea Tall Ships Regatta är en folkfest men också en ungdomssatsning där hälften av all besättning består av unga trainees. Nu är rekryteringsprocessen klar och 76 unga svenskar mellan 15-25 år är antagna som trainees till North Sea Tall Ships Regatta. Den 29 augusti – 3 september kommer de att segla några av världens mest spektakulära segelfartyg mellan Blyth i England och Frihamnen i Göteborg tillsammans med ungdomar från hela Europa.

Läs mer ”76 unga trainees klara för höstens regatta”


Nu kan du boka företagsevent ombord på skeppen!

2 maj, 2016

När North Sea Tall  Ships Regatta gästar Göteborg i september finns möjlighet för företag att arrangera möten och event i en alldeles unik miljö. Ta tillfället att bjuda in medarbetare och kunder ombord på någon av de vackra skeppen för en upplevelse utöver det vanliga.  Skeppen ligger samlade i Frihamnen där ni har bästa plats för att mingla och nätverka samtidigt som ni får möjlighet att uppleva folkfesten på nära håll.

För bokning och skräddarsydda arrangemang, vänligen kontakta Nina Forsberg.

Nina Forsberg
Corporate Hospitality Manager Tall Ships Regatta Gothenburg
+46 700-90 02 93
nina.forsberg@goteborg.com


Upplev Tall Ships Regatta som volontär

30 mars, 2016

Nu kan du ansöka om att bli volontär under Tall Ships Regatta 3-6 september. Som volontär är du ansiktet utåt och spelar en av de viktigaste rollerna på evenemangsplatsen i Frihamnen. Du får en upplevelse utöver det vanliga och blir en del i ett fantastiskt team. Uppdragen kommer att vara många och kan handla om allt ifrån att serva besättningar, fartyg eller besökare till att hjälpa till med säkerhet eller byggnation. Vi söker dig som är serviceinriktad, pålitlig och behärskar engelska.

Läs mer och anmäl dig  här >>


Nu söker vi trainees ombord på skeppen

3 mars, 2016

Den 3-6 september 2016 står Göteborg värd för North Sea Tall Ships Regatta. Ett 30-tal av världens mest spektakulära segelfartyg har då varit ute på en veckolång havskappsegling från Blyth i England och ligger redo att välkomna allmänheten ombord i Frihamnen. Nu söker evenemanget unga människor som vill segla med som ”trainees” på båtarna.

Läs mer ”Nu söker vi trainees ombord på skeppen”