Ankomster till Göteborg


North Sea Tall Ships Regatta Gothenburg 2016. Foto: Christina Kronér
North Sea Tall Ships Regatta Gothenburg 2016. Foto: Christina Kronér

Det har gått fort för flottan i North Sea Tall Ships Regatta 2016 med fina seglingsförhållanden och bra vind. Nästan alla skepp har passerat mållinjen utanför Skagen och anländer till Frihamnen Göteborg vid olika tider från idag och fram till lördag morgon.

Det är dock för tidigt att bekräfta vinnarbåtar i de olika klasserna. Eftersom de är av olika storlek tar man hänsyn till deras respektive handikapp för att avgöra vem som vinner.

Först över mållinjen var Dar Mlodziezy från Polen tätt följt av norska Christian Radich (Norway) och Urania från Nederländerna.

Brittiska Challenger 3 och , Brabander från Litauen har redan lagt till i Frihamnen. På grund av den tidiga ankomsten kommer ett par andra fartyg lägga ankar utanför Göteborg och ta sig in till Frihamnen imorgon fredag eller på lördag. Andra har tillfälligt lagt till på Öckerö, Marstrand och i Skagen innan de tar sig den sista biten till folkfesten i Göteborg. Ni kan följa båtarna här!

Alla båtar kommer att vara på plats när evenemangsområdet öppnar på lördag klockan 10,00.

Vega Gamleby, den enda svenska båten i tävlingen, ser ut att få mycket bra resultat både i sin klass och i den totala resultattavlan där deras tävlingstid korrigeras utefter fartygens handikapp. Ryska Shtandart och Vega Gamleby har slagits om totalledningen. De slutgiltiga resultaten kommer inte att bekräftas förrän besättningarna lämnat in tävlingsrapporter som ska inspekteras av tävlingsledningen. Prisutdelning sker på söndag klockan 18.00 på scenen i Frihamnen.

– Fartygen har rapporterat fördelaktiga och stadiga vindar från sydväst på upp till 12 sekundmeter under hela racet, säger tävlingsledaren Mark Bowles. Eftersom vindriktningen inte skiftade så mycket behövdes inte många manövrar och alla trainees ombord har därför haft den kluriga uppgiften att hela tiden koncentrera sig på att maximera farten på båtarna.

Nedan ser ni en preliminär resultatlista (från torsdag klockan 07.00 lokal tid) med topp-tre i varje klass. Den kan korrigeras efter att tävlingsledningen undersökt och godkänt alla tävlingsrapporter från fartygen i Göteborg.

Klass A

  1. Shtandart (Ryssland)
  2. Christian Radich (Norge)
  3. Oosterschelde (Nederländerna)

KLASS B

  1. Vega Gamleby (Sverige)
  2. Maybe (Storbritannien)
  3. Brabander (Litauen)

KLASS C AND D

  1. Black Diamond of Durham (Storbritannien)
  2. Urania (Nederländerna)
  3. Challenger 3 (Storbritannien)